国際日本武術空手道 | International Japan Karate-Do Association

Карате клуб Тонус-Спорт, гр. Пазарджик

За нас

Пазарджишка област е една от люлките в развитието на Карате До в България, чрез създаване и функциониране през 1971 година на сержантската школа на МВР в гр. Стрелча, която е преместена през 1975 година в град Пазарджик. Първоначално изучаваните техники са система от карате-до и джу-джуцу/ с много техники от карате-до, джудо и самбо/ имащи предимно бойно-приложен характер за противодействие и задържане на лица извършващи престъпна дейност.

Това са години, в които за бойното изкуство Карате До се знае малко от обикновените хора, разказват се „легенди“, като част от уменията на владеещите го са силно преувеличени.

Първите наченки на организирана тренировъчна дейност по Карате До в Пазарджик, де факто започват през 1981 година и е силно свързана с инструкторите му, офицерите Асен Димитров Василев и Валентин Петров Петров, като състезатели, треньори и спортни деятели поставящи си за цел да пропагандират бойното изкуство Карате До в окръга и страната сред младите хора.

Асен Василев от 1976 до 1980 година е курсант във Висшата Специална Школа на МВР, понастоящем Академия на МВР в София. Там за първи път, и в продължение на 4-ри години под ръководството на треньора Георги Пашкулев изучава, бойно-приложни техники, като специален предмет, върху основата на Карате До и джудо.

След постъпването си на работа през 1981 г. като офицер в МВР Пазарджик е изпратен на двумесечна специализация в сержанското училище на МВР Пазарджик с кубински специалисти, преподаватели по карате-до стил „Йошин мон“ и Джу-джуцу под ръководството на сенсей Рамирес IV-ти дан , които пребивават в България по покана на нашето МВР. Така през същата година Асен Василев защитава пред кубинските специалисти I-дан по Карате До стил„Йошин мон“, както и I-ви дан по джу-джуцу, за което има издадени сертификати от изпитващите от кубинска страна и от МВР на Р. България.

До 1990 година Карате До е забранено да се тренира от цивилни лица със заповед на Министъра на МВР. Провеждат се национални състезания с демонстративен характер само от служители на МВР. В такова състезание проведено в спортната зала в град Пазарджик през 1981 год. Асен Василев ,Валентин Петров и още двама служители печелят отборно трето място за РДВР- Пазарджик, като оставят след себе си в класирането, отбора на Висшата Специална Школа на МВР- София.

Така въз основата на успехите и необходимата подготовка на Асен Василев и Валентин Петров през 1981 година в МВР Пазарджик е сформирана Секция с деца, по Карате До „Млади приятели на милицията“.

За първи път в България през 1984 година в град Казанлък се провежда първото Републиканско първенство по Карате До за служители на МВР, като се използва официално Правилника на Световната Федерация по Карате до. В това състезание в дисциплина кумите, в кат. до 60 кг. на 3-то място се класират Асен Василев и Валентин Петров.

От 1981 до 1990 година Асен Василев продължава усъвършенстването си в Карате До стил „Шотокан“,като през този период преминава 4-ри курса за инструктори в системата на МВР по Карате До и джу-джуцу, които завършва успешно, за което получава всеки път като сертификат инструкторска карта за инструктор на МВР.

Във връзка с личните му качества и професионални умения е назначен да отговаря по проблемите на контра тероризма и ръководител на група за бързи действия за обезвреждане и ликвидиране на терористи, а по късно, и като ръководител на звено за борба с организираната престъпност.

Спортен клуб “Тонус-спорт“ развиващ Карате До „Шотокан“ е учреден през 1990 година от Асен Василев и Валентин Петров и се афишира като такъв в спортната общественост на Пазарджик. По това време клубовете не е било необходимо да бъдат регистрирани като спортни организации, още повече,че това са структури, които до момента нямат изградени федерации. Същата година клуба става член на ОСО/организация за съдействие на отбраната/,с което се слага и край на забраната за провеждане на тренировъчна дейност с цивилни лица. Поради невъзможност от провеждане на организационен живот и осъществяване на спортен календар с организиране и осъществяване на състезателна дейност от ръководството на ОСО, ръководството на клуба взима решение и напуска членството си в тази структура.

В края на 1990 година СК “Тонус-спорт“ е приет за член на „Асоциация по бойни спортове“ със седалище София и председател професор Димитър Каеков. Професор Каеков е ръководител на военния факултет във ВИФ- София/обучение на военно служащи завършващи висше образование за физическата и бойна подготовка в армията/В тази структура по това време член на УС е и сенсей Пламен Каваклов, които по-късно става преподавател по Карате До във ВИФ понастоящем НСА.

Благодарение на активната дейност на Асен Василев от името на „Асоциация по бойни спортове“ в град Пазарджик се провежда първото състезание за цивилни лица, домакин на което е СК“Тонус-спорт“, с което се полагат основите на развитието на спортното карате-до в града. През 1991 год. Асен Василев и Валентин Петров защитават I-ви дан пред комисия председателствана от сенсей Пламен Каваклов. Поради закриване на военния факултет към ВИФ- София „Асоциация по бойни спортове“ преустановява дейността си.

През 1991 година Асен Василев постъпва като студент в НСА и завършва през 1993 год. Следдипломна квалификация Треньорски профил

специалност „Треньор по карате-до“. Шеф на следдипломната квалификация в НСА по това време е професор Димитър Каеков, а треньор по специалността е сенсей Пламен Каваклов“.Поради добрите му теоретични и практични познания за времето си Асен Василев е командирован от професор Каеков и назначен за учебната 1991/92 година като хонорован преподавател по Карате До в Свободния факултет на пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където провежда системни занимания със студенти, като пропагандира и рекламира бойното изкуство.

През 1991 година се създава БНФК/Българска Национална Федерация по Карате До/ със седалище София. Във Федерацията членуват клубове трениращи стилове карате-до „Йошин мон“, „Шотокан“, Вадо рю“и Годжу рю“На по-късен етап към Федерацията се присъединяват и клубове трениращи стил „Киокушинкай, които провеждат състезания по между си поради различния правилник, който имат за състезателна дейност. СК“Тонус-спорт“ през 1992 година става член на Федерацията и е първият клуб, който членува в тази структура от пазарджишки окръг. Всъщност на Национално първенство през тази 1992 година в дисциплина кумите е и първият медал,сребърен, за клуба, спечелен от състезателя ни Илко Стефанов Аджов. От този период до сега състезатели от клуба постоянно участват в състезания от националния календар на БНФК, а след 2012 и в тези на Българска Федерация Шотокан Карате До/БФШК/

За разпространяване на Карате До в пазарджишка област, за реклама и увеличаване на интереса на младите хора към бойното изкуство в периода 1993/94 години Асен Василев публикува във вестник „Виделина“ поредица от няколко десетки материала под общо заглавие“Кемпо- генезис и развитие на източните бойни изкуства“.

През 1994 година Асен Василев и Валентин Петров регистрират СК“Тонус-спорт“ като ЮЛНЦ във Фирменото отделение на Окръжен съд Пазарджик. Асен Василев е избран за първи председател на клуба и от тогава до сега постоянно е преизбиран на този пост. Асен Василев и Валентин Петров имат идеята да създадат клубове по Карате До шотокан и в други градове на пазарджишка област, като, Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград. Идеята остава неосъществена за съжаление поради липса на кадри от трениращите в пазарджишкия клуб, който да се посветят на тази мисия, свързана с голямо постоянство, себеотдаване и дисциплина за да бъдеш ръководител и треньор на спортен клуб по Карате До. Идеята се реализира отчасти,само в град Септември, където през 1995 год. във фирмено отделение на Окръжен съд Пазарджик е регистриран КК“Тонус-спорт-2“ като ЮЛНЦ с първи председател Валентин Петров. Клубът развива дейност и има своите успехи до 2015 година, като Асен Василев през това време постоянно е член на УС и треньор в клуба. Като треньор и представител на карате клуба в Септември през 2011 г. Асен Василев е награден с плакет от Министерството на физическото възпитание и спорта за принос към популяризирането и развитието на спорта сред децата в община Септември. През 2014 година за развитие и успехи в спорта, като треньор Асен Василев е награден с юбилеен медал 50 години град Септември от кмета на Общината Петър Бошев.  През 2015 година се навършиха 20 години от създаването на КК"Тонус-спорт-2". В този период състезатели от клуба под ръководството на Асен Василев са спечелили 58 медала.

През 1995 година Асен Василев е автор на поредица материали публикувани във вестник „Знаме“, запознаващи обществеността с различните стилове в Карате До.

През 1995 година Асен Василев защитава I-ви дан стил Вадо кай при сенсей Димитър Тренков (5-ти дан)- един от пионерите в развитие на Карате До в България. Същата година под ръководството на сенсей Димитър Тренков се създава стиловата „Българска Вадо кай Федерация“ със седалище град Хасково. Асен Василев е избран за зам. председател на организацията. Това по същество е стилова структура, част от БНФК. Ръководството на Вадо кай Федерацията организира и провежда международен турнир „Световна Вадо Купа“ в град Хасково. Благодарение на участието си в тази Федерация състезатели на Тонус-спорт“ участват в различни международни състезания в България, Македония, Унгария и Швейцария.

През същата година като зам. председател на „Българска Вадо кай Федерация“за разпространение, развитие на Карате До и за добри отношения със Сръбската федерация WKF в знак на признателност Асен Василев е награден с почетна статуетка.

През 1996 година Ръководството на БНФК присъжда почетен III-ти

дан на Асен Василев за развитие и активно пропагандиране на Карате До в България.

В периода 1996-2000 година той е съдия по карате-до дисциплини ката и кумите към БНФК. Избиран е за Зонален отговорник за организиране и провеждане на състезанията в „Зона Южна България“, като част от тях ежегодно се провеждат в град Пазарджик. Избиран е за председател на Контролната комисия към УС на Националната Федерация.

През периода 1996-1999 г. Пазарджишкият клуб е член на“ Асоциация по Бойни спортове“-МВР, която по това време е и член на БНФК, като участва и в нейни състезания.

През 1996 година сенсей Асен Василев осъществява контакт с френския специалист и спортен деятел сенсей Жан Маркез- VI-ти дан.

Поканен е официално от ръководството на БНФК в България. Той по това време е инструктор -координатор за България от „Световната фондация за съдействие и разпространение на Карате До“/WKPF/Фондацията се ръководи от сенсей Кунио Тацуно, който е и виден бизнесмен в Япония, като целта и е да направи Карате До Олимпийски спорт. Тацуно е преуспяващ бизнес лидер, а също директор на Спортния Фестивал в Осака и Soke президент на съюза „Motobu- Ha Shitoryu Seishinkai Karate Do“ В продължение на около година сенсей Жан Маркез, всяка събота и неделя провежда тренировки в залите на „Тонус- спорт“ в Пазарджик и Септември. Сенсей Маркез е автор на книга Карате с разяснения на техники от Шотокан, посветена на президента на БНФК Алексей Петров.

Книгата е на български и е издадена в България. Такава подарява на сенсей Асен Василев с автограф.

Сенсей Жан Маркез провежда изпит в град Пазарджик през 1997 год. като Асен Василев защитава III-дан, Крум Стоименов- I-ви дан, Яна Радулчева -I-ви дан,Александър Илинов- I-ви дан, Илко Аджов-I-ви дан, Благовеста Биволарска -I-ви дан, Тодор Калбуров –I-ви дан, Николай Баташки –I-ви дан , като за това издава съответните дипломи.

Към края на престоя си сенсей Жан Маркез, за принос в спорта Карате До и активното му пропагандиране връчва диплом от Seishinkai karate do с подпис на Тацуно на сенсей Асен Василев . Окончателно контактите със сенсей Жан Маркез се преустановяват след смъртта на сенсей Тацуно, като той напусна България.

През 1997 година Валентин Петров най-близкият съратник на сенсей Асен Василев, поради промяна на местоработата си напуска Пазарджик, с което преустановява дейността си в двата клуба.

От 1997до 2000 година СК“Тонус-спорт“ провежда в Пазарджик общински и областни първенства, на които клуба е домакин и организатор. Състезанията от този период са познати на спортната общественост, като детски карате турнир „Млади самураи“ и детски карате турнир „Гичин Фунакоши“.

През 2003 година сенсей Асен Василев завършва трето висше образование , Магистър-“Счетоводство и контрол“ , което му помага чрез новите знания по добре и правилно да управлява дейността на клуба, който ръководи.

През 2004 г. община Пазарджик и общинския съвет за възраждане и развитие на спорта награждават Асен Василев с грамота за активно участие и принос в развитието на спортното движение на град Пазарджик.

През 2004 г. по случай юбилей на КК“Възход“град Хасково и като бивш зам. председател на „Българска Вадо кай Федерация“ е награден с плакет и грамота за принос в развитие на Карате до.

През 2007 и 2008 година Асен Василев отново е награждаван от Община Пазарджик с Грамоти за активно участие и принос в развитието на спорта в град Пазарджик.

През 2008 година Асен Василев получава Диплома за участие в треньорски семинар по саунд карате. Това е методика и структура за работа с деца, много популярна в Германия и Италия.

Бивши състезатели от СК“Тонус-спорт“ Пазарджик са се подготвяли под ръководството на сенсей Асен Василев, и са завършили НСА Треньорски профил „треньор по Карате До“ Това са Крум Стоименов, Яна Радулчева, Иван Радулчев,Гергана Николова,Иван Грозданов. Първите

двама след завършването си работят за известно време като преподаватели в сержанската школа на МВР Пазарджик.

Понастоящем бивш състезател на клуба Илко Аджов, след дълго прекъсване със спорта, учи за треньор по Карате До в НСА- София. Той през 2014 година е регистрирал клуб по карате“Спартак- 2014 „ в който освен Карате До „Шотокан“ ще се водят и тренировки по други спортове.

През 2012 година СК“Тонус-спорт“ е приет за член на БФШК /Българска Федерация Шотокан Карате До/Тази промяна се оказа много съществена за развитието на клуба, както за треньорите, така и за състезатели и трениращи в него. Провежданите семинари със сенсей Като – 9-ти дан, както и такива със сенсей Лъчезар Ненов 6-ти дан, се оказаха много полезни за овладяване на професионално ниво на знания свързани с практика и теория в Карате До Шотокан. Показателен за това е и факта,че от 1992 година под ръководството на сенсей Асен Василев състезатели от СК“Тонус-спорт“ Пазарджик са спечелили 307 медала, като 195 са само в периода 2011-2015 год.

Медалите са количественият аспект на свършената обща работа от треньори и състезатели. Основното е да имаме правилни познания и умения за Карате До Шотокан, като бойно изкуство, което ще означава, че владеем и практикуваме едно добро карате.

От 1981 година под постоянното ръководство на сенсей Асен Василев през залите на клубовете „Тонус-спорт“ в Пазарджик са преминали над 1500, а в Септември над 600 трениращи.